Twente: Varen waar geen water is

kanoroute vice versa kanovaren kanotocht enkelDiverse kanotochten mogelijk - Zie info:
Update 29-4-2015, zie artikel Tubantia :
Ondernemers protesteren tegen ballenlijnen


Twente barst van de beken, en de meeste lopen naar Almelo, dat prompt in 1946 onder water liep. Altijd wat te doen! En waar water is kun je peddelen! Een beek die het hele jaar vrij bevaarbaar is, is de Bornse Beek, die loopt vanaf Hengelo naar Almelo. Het mooie van deze beek is dat er over in de hele route vier bevaarbare obstakels zitten, die zo zijn aangelegd, dat ze voor bijna iedere kano bevaarbaar zijn.

kanovaren bornse beek twente Een bevaarbare rubberen balgstuw met een vistrap langs de rechterkant maken er een leuke rutschbaan van, waar in het zomerseizoen menig dagjesmens een nat pak haalt!

Een gevarieerde route langs weidegebied, Landgoed Weleveld in Zenderen, het Gravenbos en een verrassende entree in Almelo. Onderweg worden de laatste jaren steeds meer ijsvogeltjes gesignaleerd; een teken van de goede kwaliteit van het vaarwater.

Kanovaren op de Bornse Beek

Over de Bornse Beek kun je drie leuke tochten maken. Buitensport Twente in Zenderen organiseert voor gezelschappen het hele jaar door deze kanotochten in canadese kano's, eventueel gecombineerd met steppen, GPS tochten, fietsen of wandelen.

Hengelo - Zenderen 8 kilometer. Start vanaf Hengelo (achter Ikea/macdonalds). Duur: ongeveer 2 uur. Twee bevaarbare* stuwen

Zenderen - Almelo is ook 8 kilometer en je start vanaf Zenderen. Duur: ongeveer 2 1/2 uur. Bijzonderheden: een bevaarbare* stuw en 1 speciaal geconstrueerde glijgoot.
Je kunt eindigen in het Stadshart van Almelo, of langs Almelo of vervolgen via het Nordhorn-Almelo kanaal richting de Dinkel, of naar het Noorden van de Provincie Overijssel

* Op de foto lijkt het alsof er water over 'punten' loopt (links en rechts van de boten) Dat zijn echter stukjes losgelaten rubber flaps, en beschadigen absoluut niet de kano's. Bij de vistrap met kanogoot bij Almelo, is enig krasrisico aanwezig, maar daar zijn houten balkjes geplaatst. Er kan eventueel omgedragen worden.
* Advies: Buitensport Twente adviseert enige aangepaste vaartechniek bij de stuwen: Geknield in de boot (laag zwaartepunt en goede bootcontrole) en de snelheid iets opvoeren (dat glijdt beter)


kanovaren informatie Ingezonden door: Ico Jongerden - Buitensport Twente