Rondje Oude en Nieuwe Schipbeek - 11km

kanoroute rondtocht voor kano Kanoroute rondtocht; 11 km.; 6x overdragen, meest geschikt voor solokano vanwege enkele smalle doorvaartjes - Start Colewee - langs Pothaar - duiker onder A1 door - Schipbeek - Oude Schipbeek

Een bijzonder fraaie kanotocht (rondtocht) over de oude waterloop van de Schipbeek. Een aanrader voor de natuurliefhebbende kanovaarder die niet terugdeinst voor flinke overdragingen en spinnenraggen. De tocht kent nogal wat duikers. Onder de langste duiker (ruim 50 meter) onder de A1 trek je je kano met je vingers tussen de betonnen randen voort, dus daar wil je wel eens een spinnetje tegenkomen. Overigens is een vice-versa tocht vanaf camping de Coolewee tot aan museum boerderij de Pothaar een leuk familie-tripje. Je vaart hier het kraakheldere water van het mooiste stukje Oude Schipbeek, meanderend door de weilanden en de bossen.

kanoroute Rondje Oude Schipbeek De rondtocht start vlak bij de camping stroomop in oostelijke richting. Al snel vaar je de meanderende Oude Schipbeek die vanaf hier in 2009 in zijn oude loop is terug gelegd. Een korte afsteek naar links, de Peters Waterleiding, is de moeite waard om een kort stukje vv te peddelen. De weidegronden van "Landgoed De Olde Schipbêkke" zullen in de toekomst worden omgevormd naar een echt landgoed. Tot aan "museum boerderij de Pothaar" met een haventje voor de Enterse Zomp is het prachtig varen.

kanovaren Schipbeek De eerste duiker die ik vandaag tegenkom blijkt gelijk het grootste obstakel. Normaal gesproken vaar je deze gewoon door, maar alsof het zo moet zijn, de Enterse Zomp nadert van de andere zijde en blijft halverwege steken. Te weinig vracht meegenomen? Ik trek mn kano op de kant en samen met de fotografe stappen we als tijdelijk passagier in. Net genoeg gewicht voor een centimeter extra diepgang. Het lukt.. de doorvaart is weer vrij!

Gemoedelijk praatje aan 't prikkeldraad

Op de route richting de duiker van de A1 nog een paar keer overzetten en nu het laatste stukje door een vrij smal slootje. Wel even opletten met het prikkeldraad, maar gelukkig is de boer, die zelf ook al eens wat tochtjes richting Diepenheim heeft gevaren, zo aardig de stroom even van het draad te halen. Al met al duurt het wat langer dan gepland om het overzetpunt bij de Schipbeek te bereiken. Tja, je komt hier ook zoveel aardige mensen tegen. Een praatje loopt dan ook vrij snel uit. Op de kanostoep aan de stuw van de Schipbeek wordt het eindelijk tijd voor een flinke tussenstop met koffie en brood.

Met de wind op kop richting Bathmen. Een vrij lang stuk parrallel aan de A1 en dat is te merken ook. Bij de Temminkstuw via de kanostoepen links overzetten en even later buigt de Schipbeek naar rechts onder de A1 door. Het geluid van de voorbijrazende auto's verstomt achter de grote bomenrij. Donkere wolken dienen zich aan. Krijg ik dan alsnog een nat pak? De wind trekt aan en ik ben blij rechtsaf te kunnen, de Oude Schipbeek in. In de verte begint het te rommelen. Dus maar hopen op een duikertje om even te schuilen.

De miezer maakt me wat klam. Trekt die donderbui nu links of rechts aan me voorbij? Ik kies voor het zekere en schuil bij Loo - Bathmen even onder de duiker en schenk me nog een bak koffie in. De beek is vanaf de monding bij de Schipbeek vrij recht en ligt wat dieper dan stroomop. Gelukkig is het nog even goed van het landschap genieten tijdens het overzetten bij het stuwtje. Na een heerlijke middag peddelen weer terug bij het vertrekpunt. Een prachtige afwisselende rondtocht, plm 11 kilometer, maar... veel hindernissen! Dus neem de tijd.

kanovaren informatie camping de Coolewee
Museum boerderij de Pothaar

De schipbeek

De Schipbeek, een zijstroom van de rivier de IJssel, ontspringt enkele kilometers ten zuiden van het Duitse Ahaus (Ahauser Aa) en passeert bij Buurse (Buurserbeek) de grens met Nederland. Vanaf de grens stroomt de beek door zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek en staat vanaf Haaksbergen bekend als de Schipbeek.

Bij Markelo stroomt de beek door een grote betonnen duiker onder het Twentekanaal door, waar in geval van te hoog water in de Schipbeek, overtollig water in het Twentekanaal kan stromen. De beek stroomt zuidelijk langs Bathmen en mondt bij Deventer uit in de IJssel. Vanaf de oorsprong tot aan de uitmonding in de IJssel kent de beek een hoogteverschil van 23 meter.