Kanovaren op de grens van Overijssel en Gelderland

kanoroute vice versa kanovaren Kanoroute Schipbeek; Vice versa; plm 14 km.;
Start-eind: kanostoep Visschersdijk - (ri. Holten, Markelo) - Roudaalterweg


10 april 2011 - Het mooie weer kan deze dagen blijkbaar niet op. Een heerlijke zonovergoten middag kanovaren in het verschiet. Met de kajaks in de beugels rijden we via de kleine binnenweggetjes richting Markelo. Aan de Visschersdijk ligt een perfecte kanostoep te wachten op gebruik. Het duurt dan ook niet lang voor we lekker rustig stroomaf de Schipbeek varen in de richting van Holten.

kanovaren Schipbeek Aan de waterkant ontluikt het eerste groen, we "snuiven" de natuur. Het frisse groen wordt afgewisseld door prachtig witte krentenbloesem. Eenden broeden op het nest, waterhoentjes maken de gekste kapriolen wanneer ze proberen een "perfecte buiklanding" op het water te maken. Het lijkt wel de enige soort vogel die nooit van zijn leven een vliegbrevet in de wacht zal slepen.

Tussen het riet steekt een zilverreiger zijn kop nieuwsgierig omhoog. Een koppel zwanen maakt een klein ommetje wanneer we blijkbaar toch iets te dicht langs willen peddelen. Een paar bochten verder pronkt achter de groene dijk statig de zendmast Markelo, fel wit afstekend door het zonlicht, tegen de achtergrond van de helblauwe lucht.

Op de hoogte van de Roudaalterweg weg leggen we onze kajak aan bij een klein stoepje en genieten heerlijk onder de bomen van het uitzicht. We zijn niet de enigen die deze zonnige middag nutten om eens even lekker te ontspannen. Fietsers en wandelaar komen voorbij. Sommigen gaan even lekker lang uit in het gras van de dijk. Zelfs de Solex is van stal gehaald voor een toertochtje. Een vervoermiddel uit de tijd dat "recreatief medegebruik" nog niet was toegestaan, getuige een prachtige prent uit het archief van het Waterschap Rijn en IJssel.

De schipbeek

De Schipbeek, een zijstroom van de rivier de IJssel, ontspringt enkele kilometers ten zuiden van het Duitse Ahaus (Ahauser Aa) en passeert bij Buurse (Buurserbeek) de grens met Nederland. Vanaf de grens stroomt de beek door zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek en staat vanaf Haaksbergen bekend als de Schipbeek.

Bij Markelo stroomt de beek door een grote betonnen duiker onder het Twentekanaal door, waar in geval van te hoog water in de Schipbeek, overtollig water in het Twentekanaal kan stromen. De beek stroomt zuidelijk langs Bathmen en mondt bij Deventer uit in de IJssel. Vanaf de oorsprong tot aan de uitmonding in de IJssel kent de beek een hoogteverschil van 23 meter.