Kanovaren om de kribben van de IJssel

kanoroute vice versa kanovaren Kanotochtje IJssel; vice versa, plm 10 km.; Start-eind: Deventer, Sandton IJsselhotel op de Worp (parkeren toegestaan) - DKV Gashaven - Zandweerdhaven - retour

20 maart 2011 - Een van de eerste mooie voorjaarsdagen. Uitstekend weer voor een "opfrisbeurtje" canadees varen. Aangezien het stroomopwaarts de IJssel "stevig aanpeddelen" kan zijn neem ik de uitnodiging van Arij om vandaag samen tandem te varen in zijn "nieuwe" zeventienvoeter van harte aan.

instructie kanovaren Deventer Ijssel Rond tienen treffen we elkaar bij het Sandton IJsselhotel op de Worp in Deventer. Het is al een drukte van belang bij het pontje. Dit gaat een mooie dag worden! Even genieten van het fraaie stadgezicht om daarna met de voeten in de modder de basispeddelslagen eerst nog eens "droog" te herhalen. Vanachter de steiger draaien we nog nét voor het aanvarende pontje stroomop richting Gorssel. Het tempo van deze doorgewinterde peddelaar is voor mij even wennen, maar al snel vinden we automatisch een comfortabel compromis.

In de Gashaven, thuisbasis van de Deventer Kano Vereniging, volgt een korte stoomcursus peddeltechniek. Even uitblazen, lekker genieten van de omgeving én de verrichtingen van de polosectie van de club om ons daarna lekker te laten afzakken richting vertrekpunt. Een zonnig plekje op het terras, heerlijke appelpunt bij de koffie. Tis genieten met volle teugen, maar nog niet gedaan!

In de middag richting Olst. De Zandweerdhaven is een perfecte plek om opnieuw verschillende peddeltechnieken eens flink de revue te laten passeren. Zelfs "hoe til ik mijn canadees zonder m'n rug te belasten" komt aan bod. "In één zwaai over je hoofd! Zo dus.. makkelijk toch?" Tja..... Na nog een geslaagde "reddingsactie" tussen de kribben kan ik niet anders concluderen dat een goede techniek én een fijne "vaarmaat" het plezier in kanovaren absoluut vergroot! Oja... het meisje aan de waterkant was ontzettend blij met onze reddingsactie van haar losgeslagen zelfbouwbootje ;-)