Kanovaren... Fietsen en wandelen door het Reestdal *!

kanoroute vice versa kanovaren Kanoroute de Reest; vice versa; plm 16km.; Start-eind: de Wijk, de Schiphorst", bij de duiker aan de snelweg A28 - IJhorst - retour. - Let op! Varen niet toegestaan - zie Update!

Juni 2013 - Een bewolkte dag met aangename temperatuur. Een uitgelezen dag om er weer eens samen met Rob (kanonatuurroutes.nl) op uit te trekken. Ditmaal de Reest, een kanotocht van plm 16 kilometer (vv). Voor Rob ook al weer heel wat jaartjes terug de laatste keer gevaren en voor mij nieuw te ontdekken.

kanovaren de Reest De Reest is eigenlijk een mooi voorbeeld van hoe een beek zich vroeger -en gelukkig nu nog!- door het landschap heen meandert. Vrij van alle zogenaamde kanaliseerprojecten door de jaren heen. Een riviertje dat de grens markeert tussen Drente en Overijssel. Blij dat beide provincies gelukkig nooit eens zijn geworden om deze beek "eens even recht te trekken" peddelen we door een pracht van een landschap. Het Reestdal, afwisselend weide en kleine bospercelen. Een pracht van een kanonatuurroute!

Sterk kronkelend is het af en toe een hele uitdaging. Rietkragen belemmeren af en toe het uitzicht, maar weer een bocht verder ... prachtig! Af en toe moet een obstakel worden "genomen", maar die uitdaging gaan we graag aan ;-) Even bukken onder de takken van een omgevallen boom, en even verder bij een smalle doorvaart met flink wat "gas" om ons aan de andere kant van de boskage te laten verrassen door een fantastisch uitzicht over de velden.

Ooievaars vliegen af en aan. Dat kan ook haast niet anders met het "ooievaarslokstation" zo kortbij. Prachtig om te zien hoe de ooievaar op zijn gemak wacht om even later met een net gevangen flinke mol in zijn krop naar het nest vliegt om de jongen te voeren. Na een paar bochten snuiven we een wat penetrante geur op. Tja... wat wil je ... honderden schapen bij elkaar, geschoren, bemodderd, oudjes en jongen.... een heel gezelschap! Nieuwsgierig volgen ze ons vanaf de kant.

Bij het oude kerkje in IJhorst even lekker de benen strekken, een korte wandeling en een prettige kennismaking met de bewoners van de oude "pastorieboerderij". We worden flink bijgepraat en met flink wat historische verhalen en annekdotes over IJhorst en het Reestdal op zak beginnen we aan onze vaart terug. Stroomaf gelukkig, maar toch, de NoordWestenwind steekt op en bij sommige bochtjes flink op kop. Nog even weer overzetten bij de stuw bij Huize Dickninge en we peddelen in de vroege avond op gemak terug naar ons startpunt: een fraaie kanonatuurroute rijker!

Update!!

kanovaren informatie *! Oeps! - Over het algemeen bereiden we onze kanotochtjes goed voor. Zeker wanneer we weer eens iets nieuws willen ontdekken. Leidraad is de vaak de informatie van de Waterschappen m.b.t. het "recreatief medegebruik". Helaas blijkt dit voor onze planning niet altijd genoeg.

Middels een sportieve reactie laat het Landschap Overijssel ons weten:
"Helaas... Kanovaren op de Reest is niet toegestaan!"
Tja.. dat kan ons ook eens gebeuren! ;-) Meteen even kortsluiten dus! En bij deze, je mag van ons vaarverslag blijven genieten, maar wil je het Reestdal zelf eens ervaren? Bezoek de website Landschap Overijssel voor mooie fiets- en wandelroutes in dit prachtige beekdal. Een prima alternatief!