Kanotocht Zandwetering - Diepenveen-Boskamp vv - 11km

kanoroute vice versa tocht voor kano en kajak Kanoroute Zandwetering vice versa; plm 11km.; 4x overzetten (kanostoepen aanwezig) - Start Diepenveenseweg - langs kasteel Hoenlo - na Olst bij den Nul retour

De Zandwetering ontspringt aan de oostkant van de stad Deventer in het brongebied de Gooiermars. Deze "watergang" is in de veertiende eeuw gegraven om door ontwatering ontginning van het laaggelegen marsland mogelijk te maken. De wetering loopt langs de stad en buigt ter hoogte van Diepenveen af naar het noorden. De oevers van de waterloop zijn in de omgeving van Deventer en bij Hengforden op een aantal plaatsen zodanig vergraven dat plassen, poelen en moerassige gebiedjes zijn ontstaan. Het waterschap Groot Salland heeft nog soortgelijke plannen voor een aantal andere plaatsen langs de Wetering.

kanovaren Zandwetering Bij de buurtschap Hengforden, ongeeer drie kilometer ten zuiden van Olst is het dan ook heerlijk kanovaren. Aan verschillende stuwen zijn kanostoepen aangelegd om het overzetten van je kano makkelijk te maken. Het is vooral echt genieten bij het landgoed Groot Hoenlo. Helaas is het prachtige park niet toegankelijk. Gelukkig is het nog vroeg in het voorjaar en krijgen we vanuit onze kano een aardige indruk van het prachtige kasteel.

Momenteel is het kasteel van Groot Hoenlo, een statig gebouw uit de 15e eeuw, met vleugels uit de 18e eeuw, opgedeeld in zes appartementen. De huidige gevel dateert van 1897, de toren van 1904. In de jaren zeventig was het kasteel een dependance van het Letterkundig Museum uit Den Haag. Een tijd dat verschillende kunstenaars uit de randstad hier bij tijd en wijle vertoefden. Zo ook Harry Mulisch. Het verhaal gaat dat hij in zijn boek "De ontdekking van de hemel" veel verwijst naar de omgeving en mensen uit deze regio. "Groot Hoenlo in Olst, onmiskenbaar een kasteel, een bouwwerk dat van een huis verschilde als een adelaar van een kip." Alsdus de inmiddels overleden schrijver.

Na opnieuw een heerlijke kanotocht is het op de kanostoep, languit achterover in het gras, nog even lekker nagenieten in de zon. Binnenkort maar weer eens deze regio verkennen, er zijn vast en zeker nog wel meer van dit soort fraaie kanotrajecten te varen.

Kanoroute Zandwetering

kanovaren informatie kanokaart Zandwetering