Kajakvaren Overijsselse Vecht, Zwolle - 14km

kanoroute Vecht Zwolle vice versa Een prachtige kanotocht via de Overijsselse Vecht door het centrum van Zwolle! - plm. 14km; 2x overdragen - start-eind (kano)camping Vecht & Zo
- Ingezonden door: Edu van Dijk :


Vanaf camping Vecht & Zo hebben wij in 2013 twee zeer fraaie tochten gepeddeld. Je kampeert met je tentje aan de Vecht, vlak bij de kanosteiger en nieuw kanostrand (2014) Daar instappen, stroomafwaarts de rechter oever in de gaten houden. Er is een kleine doorgang (5 meter) naar het fraaie Kromme Kolkje waarin deze kraamkamer voor vis, insecten (leliehaantje) en ijsvogels alleen maar in stilte bevaren wil worden. Ga langs het eilandje, dobber rechtsaf de plompebladeren over en keer pas vanaf het einde langzaam terug naar de Vecht. Als jij vindt, dat de ingang veel breder dan vijf meter was en de stilte ontbrak, dan ben je één kolkje te ver ingevaren. Hier huist een hondenclub en varen zeeverkenners. Ook leuk, maar wel anders..

kanovaren Vecht Zwolle Vanuit de stille kolk rechtsaf, we houden de linker oever aan en buigen mee naar 't noorden, de Kolk van Koezen in. We gaan richting het sluisje dat je links aan de overkant ziet liggen. 't Is meestal open. Hierdoor kom je de Nieuwe Vecht in. Een rond 1600 gegraven watertje met een leuke geschiedenis. Bentheimer zandsteen, turf en allerlei landbouwgewassen kwamen makkelijker de stad in via deze zij-arm. Nu niet meer, de Zwollenaren hebben er een brede weg overheen gesmeten.

kanovaren rond Zwolle Uitstappen bij 't voetbalstadion, klunen door de fietstunnel (neem je kanokar mee!). Pauzeer lekker bij de molen de Passiebloem. Nu kan je doorvaren, na 't volgende keersluisje rechtsaf en via een paar honderd meter Overijssels kanaal de oude stadsgrachten van Zwolle in. Ze liggen als een achtje, met plenty fraaie oevers om even te gaan passagieren. Vlak bij de jachthaven is horeca, met toilet. Als je weer bij de Nieuwe Vecht bent, onder de indruk van de schoonheid van Zwolle, maar nóg wat wilt, kan je de brug tegenover de Nieuwe Vecht (rechts) nog even pakken. Nu doorvaren langs woonboten, parken en 100 meter voor einde vaart links aanleggen bij de schouts. Vraag als er iemand is of je over mag dragen, 't is wel zo beleefd. Picknicken is ook hier heel mooi.

Na 't overdragen zit je weer in 't Overijssels kanaal. Terugpeddelen, rechtsaf de Nieuwe Vecht, klunen bij de molen, rechtsaf uit de kolk de Vecht op en méns, dan ben je wel blij als je de camping weer ziet! Kano's op de wal, kopje lauwe thee of iets lekkerders … en 't leven is na 5 uur varen weer dragelijk.

kanovaren informatie - Vaar ook deze mooie kanotocht!
- Alle soorten bootjes zijn geschikt.
- Alle vaarders ook, als ze een beetje koers kunnen houden en lang genoeg in de boot kunnen zitten :-)
- Kanokar sterk aanbevolen voor het tochtje naar de binnenstad.
- Let op hondenpoep bij uitstappen in de stad.
- Neem een vuurkorf en brandhout mee naar de camping.
- Reserveer je plekje(s) bij Vecht & Zo, de kleine camping is erg populair!
- Caravans zijn welkom, alleen die mogen niet over de dijk aan het water staan.
- Camping Vecht & Zo is een echte kanocamping, de eigenaren zijn erg enthousiast over de groepen waarmee wij bij hen logeerden.
- Niet-kampeerders kunnen ook bed&breakfast boeken bij hen.