Kajaktocht rond Zwolle - 14km

kanotocht rond zwolle Een bijzonder fraaie kajaktocht door slootjes, kolken en de Vecht rond Zwolle! - plm. 14km.; 1x overdragen - start "Glanerbeek" in Zwolse Aa-landen - eind (kano)camping Vecht & Zo
- Ingezonden door: Edu van Dijk :


Voor de start van deze prachtige kanotocht reden wij naar de wijk Aa-landen in Zwolle, waar in de (straatnaam!) Glanerbeek ter hoogte van nr 50 een prima instapgrasveldje ligt. Laat de auto's niet zomaar achter, zoek een vrije parkeerplek, er zijn d'r genoeg. De straat is echt te smal voor wildparkeren. Rechtsaf bij de bocht weer rechtsaf en je zit op de Westerveldse Aa. Zo ga je meanderend door een groene ader richting de Wijde Aa. Je steekt deze plas over, gaat onder de voetgangersbrug door en zo zit opeens in heel oud boerenland. Groet de zwaluwen onder het stenen bruggetje even van mij! ;-)

kanovaren rond Zwolle Einde vaarwater: bij de voormalige sluiswachters / gemaalwachterswoning. Vaar er links langs, leg NIET in de tuin aan maar neem de oever na de linkerknik. Uitstappen, wegwezen over de dijk en pak je pauze op het grasveld bij het bankje. Met wat handigheid kan je in deze Noorderkolk instapppen. Het kleine jachthaventje laten we links liggen. Dit kolkje, hier moet je nooit meer uitgaan! Gebruik je peddel eens als lichtscherm en kijk er onder, zonder de weerspiegeling, naar de fraaie waterplanten in kraakhelder water. Geniet van de oevers (rechts) en blijf rechts zodat je de volgende kolk alweer indobbert.

Er liggen nog wat resten van waarschuwingsmateriaal, van ooit, toen hier zand gewonnen werd. Uiteindelijk belandt je op het Zwarte Water. Rechts aanhouden, tot de splitsing met de Vecht. Er staat een groot bord dat je ziet als je achterom kijkt op deze driesprong.

kajakvaren - kanokamperen Vecht Na een paar kilometer komen er links zandstrandjes, je mag ze ook zonnestrandjes noemen. Lekker pauzeplekje! Glashelder zwemwater. Nu even opletten: na de strandjes, een paar km. na het bootswrakje (links) is aan de rechteroever een smalle doorgang langs stalen pijpen (kanobreed) waar een “omgewaaid eiland” ligt. Echt bijzonder! Na dit intermezzo doorvaren. Je passeert het leuke handbewogen Haersterveer en daarna jachthaven Terra Nautique. (spatzeil kan handig zijn ivm "##!@#!#@!!-motorbootpiloten", maar meestal is men erg aardig voor kano's).

Onder de A28 door, nog een paar kilometer en je bent weer terug bij Vecht & Zo. Hopelijk had je één auto op de camping achtergelaten om de andere voitures op te halen vanaf de Glanerbeek? Als je deze tocht zaterdag's vaart kan je vlak bij de instapplek (na het varen) prima boodschappen doen in het winkelcentrum van de Aa-landen.

kanovaren informatie - Vaar ook deze mooie kanotocht!
- Alle soorten bootjes zijn geschikt.
- Alle vaarders ook, als ze een beetje koers kunnen houden en lang genoeg in de boot kunnen zitten :-)
- Neem een vuurkorf en wat brandhout mee naar de camping.
- Reserveer je plekje(s) bij Vecht & Zo, de kleine camping is erg populair!
- Caravans zijn welkom, alleen die mogen niet over de dijk aan het water staan.
- Camping Vecht & Zo is een echte kanocamping, de eigenaren zijn erg enthousiast over de groepen waarmee wij bij hen logeerden.
- Niet-kampeerders kunnen ook bed & breakfast boeken bij hen.