Euregio Kanorally 2006

kanotocht enkel Kanoroute Kanaal Almelo-Nordhorn; enkel-tocht; 30km., (resp 15 km. (startpunt halverge Agelerbrug bij Reutum); Almelo - Nordhorn

Rond half een komen we aan bij de Agelerbrug bij Reutum en worden vrolijk verwelkomd door Jeanette van CHE. De Agelerbrug krijgt op dit moment een behoorlijk opknapbeurt, dus is er veel bekijks. Wat wil je ook met dit warme weer. Fietsers lassen een lekkere pauze in aan een van de aangelegde houten picknickplaatsjes in de schaduw van de bomen. Wij schrijven ons in en zij legt ons perfect uit wat we onderweg allemaal kunnen verwachten. Ondertussen maken we kennis met enkele leden van Kanoleu't die ook nog even polsghoogte komen nemen.

euregio kano rally De eerste deelnemers zien we in de verte al peddelend onze richting op komen.
Zij zijn 's morgens al vertrokken in de jachthaven in Almelo. We leggen onze kajak's in het water en maken hun opwachting om gezamenlijk richting Nordhorn te varen. Onderweg is het beregezellig, lekker kletsen met de verschillende deelnemers. Samen genieten van de natuur, rust en het mooie weer. Het is drukkend warm, er wordt flink onweer verwacht. Gelukkig is een van de deelnemers uitgerust met een waarschuwingssysteem. Zodra de buien naderen kunnen we van het water worden gehaald en eventueel teruggebracht worden. Gelukkig komt het niet zover.

Ondertussen al verschillende "kluunplaatsen" bedwongen. Je kunt zien dat het de eerste keer is. Het riet is op de plekken waar we er uit moeten niet gemaaid, dus af en toe is het even zoeken naar een geschikt plekje om in en uit te stappen. De hele route worden we begeleid door fietsende deelnemers en supporters. Gezellig en ook een beetje zekerheid wanneer je niet alleen de soms hoge kluunpaatsen kunt bedwingen. Een helpende hand komt regelmatig, zowel van de supporters als van de collega deelnemers. Een heerlijke ongedwongen sfeer met een leuke club euregionale peddelaars.

Tegen eind van de middag komen we aan bij "Bolle Jan", een gezellig restaurant vlak bij de Duitse grens. De snellere deelnemers hebben het terras al ontdekt om even een lekker frisse hap (ijs) naar binnen te werken. Of er alcoholische dranken in het spel zijn kan ik niet beoordelen, maar met dit weer kun je ook niemand kwalijk nemen een lekker fris pilsje te pakken. Je werkt het toch weer snel uit je lichaam wanneer je straks in de kajak stapt voor het laatste gedeelte. Op dit punt liggen drie dammen op een stuk van nog geen twee kilometer. De organisatie heeft dan ook een kanotrailer neergezet om dit stuk te "overbruggen". Door een vrolijke deelnemer, die vol trots zijn medaille van het afgelopen jaar toont en zegt: "Daar doe je het nou allemaal voor!" worden wij samen met onze kajaks per busje vervoerd.

Ons ploegje blijkt de hekkesluiter te zijn. Dit was dus zijn laatste ritje en hij stapt ook in zijn canadees om het laatste stuk naar de Duitse grens weer mee te peddelen. Aangekomen bij de sluis worden we opgewacht met hapjes en drankjes. Er hangt een groot spandoek over het water: "Herzlich Willkommen!" De burgemeester van Nordhorn heeft zijn toespraak al gehouden, dus de hapjes en drankjes worden met veel plezier genuttigd. Samen met enkele peddelaars van de kanoclub Nordhorn vertrekken we voor de laatste drie kilometer naar het bootshaus. Hier worden we hartelijk ontvangen en nemen als aandenken een prachtig vaantje in ontvangst. Er wacht ons een gezellige BBQ met een lekkere Duitse pint. Gezellig "na-OH-ren" over van alles en nog wat. Maar een ding is zeker. Volgend jaar voor herhaling vatbaar!

Rond half negen worden de deelnemers samen met kano's en en kajaks opgehaald en per bus vertrekken we richting het punt waar we zijn begonnen. Onderweg worden we nog enkele malen "gefotografeerd" .
Ja het dreigende onweer komt dan toch. Maar gelukkig veel later dan voorspeld. Rustig pakken we alles in onze auto, de kajaks in de beugel er bovenop. Drinken nog even een bakje koffie en warempel, de eerste spetters komen naar beneden. De weergoden zijn ons goed gezind geweest vandaag. In het donker rijden we terug. Onderweg nog wat flinke buien, scheelt weer, is de kajak tenminste een beetje schoon wanneer we thuis komen. We kijken terug op een bijzonder geslaagde tocht. Goed georganiseerd en gezellige deelnemers. Heerlijk. Ik zet in ieder geval deze tocht weer op de agenda van volgend jaar!

kanovaren informatie Meer informatie: www.euregiokanorally.eu
Routebeschrijving met foto's: Kanoleu't :onder tochtbeschrijvingen
Kanoverhuur: Buitensport Twente