Aanvaring op de Eksosche Aa

kanoroute vice versa kanovaren Kanoroute vice versa; plm 10 km; Wisselmaat - Regge - Boven Regge - Eksosche AA
(evt verlengen: Twentekanaal - Almelo - Wierden
Kanotocht Regge ri. Zuna, plm. 14 km.


Na vorig jaar in April vanaf het fietsknooppunt "De wisselmaat" te zijn vertrokken voor een prachtige kanotocht over de Regge, besluiten we vandaag opnieuw hier onze tocht te starten. In de hoop dat ondertussen het Waterschap Regge en Dinkel deze fantastische pleisterplaats ook heeft voorzien van een kano-aanlegsteiger. Helaas, we moeten het nog doen met een blubberige wal. We peddelen stroomop de Eksosche Aa richting de Bornerbroekse Waterleiding. Al snel vinden we het eerste obstakel op onze weg, enkele drijvende balken om het gemaaide gras te "vangen". Een bordje aan beide zijden van de balk geeft aan dat je de kano hier moet overzetten. Het talud is dusdanig steil dat dit eigenlijk onbegonnnen werk is. Gelukkig ligt de balk niet over de volle breedte en kunnen we normaal passeren.

kanoroute Regge - Eksosche Aa Net voor de Ypeloschoolweg komt rechts de Bornerbroekse beek uit op de Eksosche Aa. We varen even onder de brug door en bekijken op ons gemak de werkzaamheden aan deze beek die in de loop van de tijd een nieuwe bedding (en naam: De Doorbraak) zal krijgen. In 2014 moet hij er zijn; de 13 kilometer lange nieuwe beek "De Doorbraak". De aanleg van de beek is nodig om het water in Twente meer ruimte te geven, wateroverlast en verdroging te voorkomen en een ecologische verbindingszone te maken tussen Noordoost Twente en de Sallandse Heuvelrug. Deze ecologische verbindingszone, wordt zo'n 75 meter breed. Het is de bedoeling dat water en natuur zich in harmonie ontwikkelen. Onder normale waterafvoersituaties zal de beek circa 15 á 20 meter breed zijn. Verwacht wordt dat gemiddeld één keer per jaar, bij zeer veel neerslag, de beek uit de beekbedding loopt en een breedte krijgt tot maximaal circa 75 meter.

Op ons gemak peddelen we verder richting het Twentekanaal. Voorzichtig passeren we een koppel zwanen met hun jongen. Na de A35 wordt het behoorlijk ondiep en de stroming steeds sterker. Ook nog eens een flinke Oostenwind op kop. Tijdens de laatste honderden meters voor de kanostoep verbazen wij ons over het al het gedumpte afval. Het lijkt wel een autokerkhof! Voorzichtig manouvreren we onze kajaks door al dit oud ijzer en autobanden. Met een prestigieus project als de Doorbraak lijkt het Waterschap het onderhoud aan dit gedeelte even vergeten te zijn? Bij de kanostoep is het zo mogelijk nog erger. Een berg oud ijzer aan de rand van de stoep steekt tot boven het water uit.

ekschosche aa - twentekanaal Overzetten naar het Twentekanaal kunnen we vandaag helaas wel vergeten. De kanostoep is ingenomen als "stek nummer 49" door enkele enthousiaste karpervissers. Euro Carp Group organiseert vandaag de "Dutch Carp Open". Wij willen hun de kans op het van het winnen van de hoofdprijs dan ook niet bederven en besluiten heerlijk te genieten van al het groen in de omgeving, om daarna rustig terug te peddelen richting "de Wisselmaat" Met stroom mee blijkt dat niet de vissers de hoofdprijs gaan winnen vandaag. De karpers hebben zich verschanst in de Eksosche Aa en niet in het Twentekanaal. Het IQ van een karper moet je als sportvisser dus écht niet onderschatten ;-) Een aanvaring is onvermijdelijk. Woest knallen enkele karpers tegen de onderkant van onze kajak. Een prachtig gezicht, die "monsters" met hun vinnen net boven water. Nog even peddelen we een klein stukje Bovenregge en in de avondzon genieten nog even na van onze tocht.

kanovaren informatie "De wisselmaat", startpunt voor prachtige wandelroutes door Twente. Voorzien van een ruime parkeergelegenheid.