Kanoën op de Grensmaas

De Grensmaas vormt de natuurlijke grens tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Deze ongestuwde rivier volgt nog steeds haar oorspronkelijke bedding. Samen met de uiterwaarden een uniek landschapselement met mooie meanders en een perfecte plek om te kanoën en kajakken.

Uren peddelplezier door een prachtig landschap van akkers en groene weilanden. Langs oude en versterkte dijken en typisch Maaslandse dorpjes. Op de talrijke grindstrandjes langs de Belgische en Nederlandse oever is het in alle rust vertoeven. of leg eens even aan bij een van de restaurantjes onderweg voor een hapje en een drankje.

kanoën op de Maas Sinds 2010 is de Grensmaas vanuit Maastricht Borgharen (Smeermaas BE) tot Maaseik weer goed bevaarbaar voor kajaks en kano's. De gezamenlijke werken van Rijkswaterstaat en "de Scheepsvaart" hebben de Grensmaas veranderd in een prachtig natuurgebied met uitgebreide beschermde natuurparken zoals het natuurresrvaten Hochterbambt en Maaswinkel. In Meers zorgt een plotseling sterk verval voor een spectaculaire stroomversnelling en biedt de kanoër een onvergetelijke ervaring.

Kanoroute Grensmaas

Wie de Grensmaas per kano of kajak wil ontdekken kan bij verschillende kanoverhuurbedrijven terecht. Het totale traject van Borgharen tot Roosteren is een kleine 36 kilometer. Van Borgharen vaar je heerlijk genietend langs het natuurreservaat Hochterbambt, de monding van de Geulle tot Uikhoven (plm. 11 km). Van Uikhoven tot Meeswijk (13 km) is het meest spannende traject. Hier passeer je verschillende stroomversnellingen. Verder van Meeswijk tot aan Roosteren (12 km) is de Grensmaas vrij rustig.