Wild water festival op het Damsterdiep?

kanoroute vice versa kanovaren20 juni 2009 - Na een lange rit met behoorlijk wat vertraging aangezien de Ring rond Groningen op diverse punten is afgesloten, eindelijk de eindbestemming bereikt: Het Damsterdiep waar vandaag een "heus" wildwaterspektakel zal plaatsvinden ;-)

Extra gemotiveerd, na een half jaar lang "verplicht stoelzitten" met ogen bijna rechthoekig van het turen naar het beelscherm en verkrampte vingers van de vele wonderlijke code's die in de afgelopen tijd over het toetsenbord zijn gevlogen, worden de meegebrachte kajak's gretig ontvangen.

kajak festival damsterdiep Snel nog even een korte broek lenen en de "codemaster" himself denkt uiteindelijk in het mooiste exemplaar te gaan plaatsnemen. Vanwege zijn lengte is natuurlijk de sit-on-top de beste keus. Zonder afsluitdop natuurlijk, zodat droogvaren voor hem er niet bij zal zijn vandaag. Pret verzekered!

Na een korte uitleg, wat te doen als je toch onverwacht omgaat en laten we het houden op de krappe vormgeving van de kajaks, onder water klem blijft zitten, ontstaat er lichte paniek. "Ach, je trekt gewoon aan het lusje, het Damsterdiep is ter plekke diep genoeg, dus je schiet er vanzelf wel uit. En anders gewoon in gebarentaal even met je handjes boven water aangeven dat het echt niet lukt en de dichtsbijzijnde schiet vast te hulp" (hopenlijk ;-)

Na wat aandrukken, een beetje wiebelen en even wennen aan de peddel, maakt het inter-regionaal gezelschap zich kalmpjes uit de voeten in de richting van de binnenstad. Al rondjes draaiend, met de punt afwisselend links of rechts in de wal, is de afstand ongeveer drie maal zo lang dang normaal rechtuit peddelend, maar toch: Petje af! Voor het eerst in de kajak en dan meteen op zoek naar een kroeg in de Groningse binnenstad?

Het weer zit mee vandaag, lekker temperatuurtje en met veel plezier wordt de bal ontvangen die van de kant wordt toegeworpen. Zo.. en nu blijkt in eens dat de plastic kuipjes stukken stabieler zijn dan onderweg werd aangenomen. Alle angst om te kieperen verdwijnt. Er wordt stevig gegooid, geslagen en een gedrukt. De start van een heus wild water spektakel. Ja en dan gebeurd waar iedereen op heeft zitten wachten de "codemaster" gaat om. Een hilarische Youtube-waardige reddingsoperatie volgt.

Nog even wordt van peddels en bootjes gewisseld en probeer ik zelf ook nog enkele van de deelnemers te overvaren en een nat pak te bezorgen. Maar helaas, geen geluk, ze weren zich kranig en kom uiteindelijk zelf niet geheel spatwatervast aan de kant. Een heerlijke middag met een perfecte BBQ als afsluiting van een, voor enkelen van ons, toch wel stressvol half jaar. En wie weet, als afsluiter van een volgend project voor herhaling vatbaar!?