Wedderbergentocht - KanoNoord - 22 km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak De Wedderbergentocht*, een afwisselende plm. 22 kilometer lange tocht voert je over de belangrijkste stromende beken van Westerwolde, de Ruiten AA en de Mussel AA, die uitmonden in de Westerwoldsche AA. Dit riviertje stroomt noordwaarts en mondt uit in de Dollard. Deze kanotocht wordt ook wel de Vriescheloër Vennentocht genoemd. Op de tocht zijn verschillende overdraagmomenten die je prima als een pauzemomentje kunt inlassen. Er zijn meerdere startplekken mogelijk, zoals aan de Dijkweg in Rhederbrug, vanaf camping de Wedderbergen en bij de sluis Veelerveen.

kanonoord Vanaf vertrekpunt sluis Veelerveen, vaar je zuidwaarts. Op deze tocht geniet je vooral van het landschap van het noordelijke deel van Westerwolde, een gebied waardoor de Westerwoldsche AA stroomt. Bij het startpunt staat de korenmolen van Veelerveen. Dit is een achtkantige bovenkruier van 1916. Veelerveen is gebouwd ten tijde van de ontginning van venen, zo is ook het B.L. Tijdenskanaal ontstaan, vernoemd naar Boelo Luitjens Tijdens die zich ingespannen heeft om dit kanaal als onderdeel van een kanalisatieplan doorgevoerd te krijgen. Vlak voor het Mussel AA kanaal zie je een stervormige brug, ook wel naar de vorm “Mercedesbrug” genoemd. Je gaat richting Mussel AA Kanaal en vaart via de Ruiten AA naar de Westerwoldse AA.

Bij Wedde passeer je het huis te Wedde, geplaatst op een strategische plaats bij de Westerwoldsche AA. Deze borg werd in de 14e eeuw gebouwd, door de toenmalige bestuurders van Westerwolde (de familie Addinga) die dit gebied met harde hand bestuurd hebben. Hier verzamelden in 1568 Lodewijk en Adolf van Nassau hun troepen voor de eerste veldslag van de tachtigjarige oorlog (de slag bij Heiligerlee). Aan de overkant zie je het gebouw van het waterschap Dollardzijlvest. Verder door het bos bij Wedderbergen. Een beplant stuifzandgebied ontstaan door ontbossing en overbeweiding wat later weer aangeplant werd. Hier vind je een groot recreatiegebied: bos heide, water èn een groot vakantiepark.

Van de Westerwolse AA vaar je rechts naar het Veendiep. Over het Veendiep vaar je in het gebied wat Vriescheloër vennen genoemd wordt. Venen zijn oorspronkelijke graslanden, waar bouw en grasland elkaar tegenwoordig afwisselen. Via het Veendiep kom je aan in Bellingwolde. Een langgerekt dorp met zowel monumentale Oldambster boerderijen als voormalige landarbeiderswoningen. Enkele kilometers na Bellingwolde de laatste overdraging van het Veendiep naar het Verenigd of BL Tijdens kanaal en terug naar het startpunt Veelerveen.

*een tocht van en voor kanovrienden

Download route