Strikkie van Lettelbert - 21 km.

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Een mooie rondtocht (plm. 21km) van en voor kanovrienden - Lettelbert - Enumatil - de Poffert - Hoogkerk - Oostwold - Lettelbert

Net even boven de grens met Drenthe, even boven het Leekstermeer, aan het Lettelberterdiep, is Natuurkampeerterrein Lettelbert een fraaie uitvalsbasis voor aardig wat leuke kano-avontuurtjes in de regio. De provincie Groningen is immers rijk aan dik 850 kilometer prima kanovaarwater, getuige de uitnodigende tekst op de Kanokaart van Groningen. De gelukkige bezitter van deze watervaste kanokaart kan er nog prima mee "overwater" op menig toertje.

kanokaart Groningen Kom boven water in Groningen - 850 kilomater kanoplezier

Wordt wakker in het groen en peddel op gemak na je uitgebreid ontbijt het "Strikkie van Lettelbert". Vanaf de steiger aan de camping vaar je het Lettelberterdiep noordwaarts richting Enumatil. Gegraven voor de afwatering maakt dit vaarwater sinds de 16e eeuw deel uit van de vaarweg tussen Friesland en Groningen. Vlak voor Enumatil buig je rechtsaf en peddel je het Hoendiep op. Deze vaarweg tot in de stad Groningen, ooit aangelegd als verbinding met Leeuwarden, vaar je tot net achter de driesprong in de Poffert.

Linksaf de Zuidwending op waar je, na rechts de achtkantige poldermolen de "Zuidwendinger" voorbijpeddelend, al snel bij de splitsing naar het Aduarderdiep komt. Sla hier scherp rechtsaf en in de verte zie je al snel de suikerfabriek van Hoogkerk liggen. Een niet te missen markering in het landschap waar je na het langsvaren rechtsaf slaat. Direct achter de brug bij de driesprong in de Poffert naar links de Gave op. Deze gaat over in de Munnikesloot, genoemd naar de monniken van de abdij van Aduard die dit vaartje richting Oostwold voor je hebben gegraven.

Via Oostwold kom je op het Leekstermeer. Het Leekstermeer is ontstaan uit een oude waterloop. Door afkalving van de veenachtige oevers werd het meer steeds groter. In het gebied tussen de stad Groningen en het Leekstermeer is waterberging en natuurontwikkeling gecombineerd. Een aangesloten gebied , de Onlanden, van meer dan 2.300 hectare, waar moeras, graslanden, houtwallen en petgaten elkaar afwisselen.

Vaar je het meer met de klok mee langs de zuidelijke over, passeer je het watersportcentrum Cnossen om vervolgens noordwaarts over te steken naar het Lettelberterdiep, langs de landerijen van park Nienoord terug naar Lettelbert. Watersportcentrum Cnossen is overigens ook een prima alternatief startpunt om dit "strikkie" eens te peddelen.

Natuurkampeerterrein Lettelbert
Download de kanoroute