Photography by kanoweb

Kanovaren - kajakvaren, is er verschil dan?

Tsja... Hoe leg je dat nu aan niet vaarders even 1-2-3 uit? Hoewel wij op kanoweb* (zoals op veel andere websites) de term "#kanovaren" (in Nederland onderhand algemeen) ook gebruiken om zowel kanovaren als kajakvaren aan te duiden, is er wel degelijk een groot verschil. Bij de kanoverenigingen (her)kennnen ze dit verschil maar al te goed.

De peddel

Hier hebben we meteen het meest "tastbare" verschil te pakken! Even ruwweg zijn er twee soorten peddels: een enkelblads peddel (steekpeddel) met aan het ene uiteinde van de steel het blad, aan de andere zijde een knop (handgreep). Uitzonderingen daargelaten, wordt met dit soort peddels een (open) kano, ook wel canadees genoemd, gevaren. Met de dubbelbladspeddel, aan beide zijden van de steel voorzien van een blad, wordt de kajak gevaren.

Kano of kajak

Het is niet vreemd dat de termen kano en kajak vaak door elkaar worden gehaald. De oorzaak ligt bij ons zelf, aangezien we in veel van onze uitingen de term "kano" als naamgeving blijven gebruiken. Op zich logisch aangezien "kano" de verzamelnaam van alle kano-achtigen is, waaronder de kajak.

kajakvaren

Belangrijke verschillen

Zonder uitgebreid in te gaan op de vele specifieke verschillen, modellen/types en kenmerken van een kano of kajak zijn er nog twee belangrijke verschillen tussen het kanovaren (kanoën) en kajakvaren: vorm en zithouding.
De kajak is van boven gesloten en voorzien van een kuip. Hierin zit je plat op je billen met beide benen naar voren, neus in de vaarrichting en vaar je met dubbelbladspeddel; kajakvaren.

open kano varen De kano (open kano of canadees) is van boven open, je zit rechtop (én hoger) op een bankje, of je vaart geknield. (en vaar je met een steekpeddel); kanovaren of kanoën.

Leren kanovaren

Wil je leren peddelen in een van de vele disciplines die het kano- of kajakvaren kent, dan is het wel zo handig dat je een juiste (en bijpassende) peddeltechniek (aan)leert. Check maar eens kayakpaddling en de kanovraagbaak en zie de verschillen.

Zelf het water op

Nu wil je vast nog meer weten over deze gevarieerde peddelsport en zélf varen, toch? Steek je licht eens op bij een van de vele kanoverenigingen in Nederland, of kanoschool. Enthousiaste vaarders drukken je graag een peddel in de hand om je te laten kennismaken met het varen in een kano of kajak!

* Wij varen zowel kajak als open kano en beide met even veel plezier! Kom je ons eens tegen op, of aan het water? Ook onze peddels mag je best even uitproberen! Met #kanovaren duiden ook wij dus beide. Waar nodig het verschil aan te geven, proberen we dat te doen.