Photography by Kanoweb

Open Kano Treffen 2016 Ossenzijl

De laatste flarden gitaarmuziek klinken over het veld. Aan het zonovergoten Openkanotreffen 2016 komt nu werkelijk een eind. Tipi's en tenten fladderen een voor een naar het groene gras om weer opgeborgen te worden. Kano's in alle kleuren, soorten en maten gaan op de kar of de dakdrager, klaar voor de thuisreis.

Rond de tweehonderd deelnemers kunnen terugkijken op een, in alle opzichten, geslaagd openkanotreffen. Een treffen waar gezelligheid en spontaniteit de boventoon voeren. Voor de deelnemers uit alle windstreken een heuse beleving en unieke samenkomst waar het open kano varen centraal staat. Met vaar-, praat-, leer- show- en rustmomenten voor jong en oud. Niemand uitgezonderd!

Activiteiten @ OpenKanoTreffen

Hoewel de grote variëteit aan activiteiten op het Treffen meestal naar wens van de deelnemers ter plaatse wordt geimproviseerd. Door het jaar heen wordt er ook nog gebrainstormd hoe het Treffen in 2016 en daarna op enkele onderdelen te vernieuwen en in goede banen te leiden. De gebruikelijke vaste onderdelen, als peddel- en vaartechnieken, diverse workshops, live muziek aan kampvuren in de avonden, gezamenlijke toertochten door de Weerribben en het enthousiasme van de deelnemers is natuurlijk weer een vanzelfsprekende garantie voor een onvergetelijk kanoweekend. Niet voor niets dat het evenement zich jaarlijks steeds verder "naar voren toe verlengd". Op donderdag maken de eerste vaarders al hun kwartier!

Cadeautje voor deze vroegkomers!

Op vrijdagavond, zodra de duisternis invalt, geeft Valerie Welch een presentatie van alwéér een fantastische kanotrektocht. In 2015 peddelde zij samen met haar echtgenoot Geoff en enkele peddelvrienden in een Ally de Noatak rivier in het noordwesten van Alaska. Genieten!

Valerie Welch Noatak river

Een kanoweekend vol met workshops!

Als elk jaar valt er heel wat te leren. Ook voor de toeschouwers. Zien is tenslotte ook leren. Er wordt daarom geprobeerd de workshops zoveel mogelijk zichtbaar te laten plaatsvinden. Dit jaar is er dan ook een ruime keuze aan verschillende workshops. Er zijn enkele buitenlandse instructeurs aanwezig die zich onder andere richten op verfijning van peddel- en vaartechniek en FreeStyle. De workshops van Sebastiaan Stetter, Jörg Wagner en Frank Münker zijn dit weekend dan ook goed bezet.

kanovaren de juiste slag Sebastiaan & Tanja Stetter Jörg Wagner Frank Münker

Natuurlijk worden onze bekende Nederlandse kano-instructeurs niet vergeten. Onder andere Lennart Bal, Mark Maier, René Boogaard, Wouter Kiebooom en Elize van Witzenburg, Rick Kramer en Arij van der Kooij van Kanoschool Herbiebird gaan het water op om elk met hun deelnemers eens flink aan de peddeltechniek te schaven.

kanovaren stuurslag op zijn sterkst Herbiebird Kanoschool Lennart Bal Mark Maier

Kids programma

Zoals elk jaar neemt Alexandra van den Elsen het zogenaamde "kinder-peddelen" op zich. Meer dan 10 kinderen hebben zich aangemeld om ècht eens met een open kano te gaan varen. Na een leuke "peddeldans" zoeken de waterratjes snel de kano op voor het èchte werk. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Gegarandeerd peddelplezier!

kanovaren jong geleerd

Belevenis aan de waterkant

Ook aan de waterkant en op het terrein valt er voor de vele bezoekers dit jaar meer dan gewoonlijk te beleven. In de gebruikelijke "kringgesprekken" weet Arij, als volleerd spreekstalmeester, iedere bezoeker te enthousiasmeren om vooral ook óp het terrein eens bij de aanwezige leveranciers en kanobouwers, speciaal voor dit peddelfeest over onze landsgrens, heen gekomen, een bezoekje te brengen.

kano Om maar eens enkelen te noemen: Uit Duitsland: Thomas Einsiedel van Kanuga aanwezig met enkele houten woodstrip kano's. Dirk Stephan, van Piper-paddles met een prachtige uitstalling aan de mooist denkbare peddels. Sebastian Stettner, Lakeconstance met zijn Felicity FreeStyle solokano (èn boek! niet te vergeten). Jörg Wagner, Wooden-Boat: houten kano's op traditionele wijze gebouwd. Bart en Emiel Deseyn uit België, met twee prachtkano's uit de werkplaats van Freerangercanoe. Vanuit Oostenrijk, Wolfgang Hölbling met de nieuwste modellen Swift kano's. En niet te vergeten Jan van de Kemp en Arij van der Linden met hun prachtige handgemaakte berkenbast "look-alikes" en nog meer speciale modellen! Wat een belevenis!

Piper Paddles Kanuga Swift Freerangercanoe

De Kano-Vraagbaak gaat "live"

De online Kano-Vraagbaak van Dirk Barends wordt weer 'live' uitgevoerd. Om de andere workshops niet in de weg te zitten houdt Dirk het tijdstip flexibel. Hij is bijna de hele dag in de weer allerlei vragen over kanovaren te beantwoorden en onafhankelijk advies over kanokeuze en meer te geven.

kanovaren op tafel De Kano Vraagbaak

"Vouwen, kloppen en varen"

Afgelopen jaar heeft Frank van Zwol de bezoekers van het Treffen al verrast door zijn aanwezigheid met twee modellen van de Ally kano. Dit jaar komt hij bijna niet aan varen toe. Samen met Jolanda is hij druk in de weer vele kersverse deelnemers met plezier alle “ins en outs” van hun vouwbare kano op en aan het water laten beleven. Bovendien mogen we genieten van hun "Wideblom", de wood-canvas kano die zij afgelopen zomer in Zweden hebben gebouwd en waarmee zij een prachtig avontuur hebben beleefd. Check het blog van Jolanda maar eens, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

kanovaren de wideblom van Jolanda en Frank Ally vouwkano Jolanda Linschooten

FreeStyle solo varen

In de avonduren genieten we nog van een mooie demo FreeStyle solovaren. Mark en Lennart worden flink uitgedaagd door Sebastian. De kanovrienden Emiel, Bart en Rob laten samen zien dat je zèlfs op jonge leeftijd al véél plezier kunt beleven in een solokano. Waarna de toeschouwers aan de waterkant genieten wanneer Frank Müncker in een fantastisch beschilderde wood-canvas zijn Canadian Style op muziek uitvoert. Waarna British Canoeing open kano coach Jan-Peter Kastelein en zijn zoon Bart nog even een puike demonstratie reddingstechniek open kano als toetje weggeven.

mooie open kano FreeStyle varen met Mark en Lennart Reddinstechniek open kano

Aan alle deelnemers een dank voor een geslaagd openkanotreffen!
Tot ziens op 9 - 10 september 2017


ps...
Mocht een van jullie mooi beeldmateriaal met ons willen delen? Stuur ons de link naar jouw (bv. Flickr) album of filmpje. Bij voorbaat dank!

Contact

Foto-impressie OKT 2016 - © Kanoweb.nl (update 24-9-2016)
Impressie - René Kriek
Impressie Toertocht - Kees en Corina van der Stoep
"Titanic Version" ツ Mark Maier - Wolfgang Hölbling
Zufällig entstandene Bilder - Wolfgang Hölbling