Photography by Kanoweb

Open Kano Treffen 2014 - de Weerribben

Openlucht theater
Mooi weer zorgt ervoor dat de meeste deelnemers in de loop van vrijdag al verschijnen op camping de Kluft in de Weerribben voor hét Open Kano Treffen van het jaar. Tot laat in de avond "stromen" kanovaarders binnen en worden de onderkomens voor de nacht opgebouwd. In de schemering worden we verrast door Valerie met een prachtige dia/film-presentatie: Snake en Peel rivieren kanotocht, een wildernis reis door het Canadese Yukon Het zet direct de toon voor het kanoweekend: kanovaren is avontuurlijk, veraf of dicht bij huis. Een prachtige (niet officiele ;-) opening van het Open Kano Treffen 2014.

impressie Snake en Peel - paddler.nl Zaterdagmorgen - de Opening!
Als gewoonlijk rond tienen wordt iedereen door Arij letterlijk opgetrommeld om op het "hoofdveld" in de kring te verschijnen. Een gepaste stilte valt.. Met elkaar staan we stil bij enkele vaste deelnemers die helaas niet aanwezig zijn. Onze gedachten gaan naar hen uit...

opening open kano treffen 2014 Zoals de vaste deelnemers al wel gewend zijn, het Open Kano Treffen is een weekend van samenkomen en genieten. Geen vastomlijnd programma. Dit ontstaat ter plekke. Al snel maakt Arij als volleerd spreekstalmeester duidelijk wat we zoals kunnen verwachten. Er zijn weer veel nieuwe initiatieven ingebracht. Met elkaar ontstaat een gevarieerd programma voor een geslaagd kanoweekend.

Voor de nieuwkomers, en dat zijn er veel dit jaar!, is het even wennen, maar wordt al snel duidelijk: niets moet, alles mag, geen boot geen nood, alles wat je wil weten over het open kano varen is deze dagen een kwestie van spontaniteit, luisteren, (be)kijken, vragen maar vooral gewoon meedoen en plezier! Zo te zien wijst zich dit al snel.

De jeugd heeft de toekomst
De opkomst is groot, zo ook bij de kinderen. Alexandra komt met een vernieuwd kinderprogramma. Dat is haar wel toevertrouwd. Al snel is de traditionele stoelendans getransformeerd naar een "peddeldans". En dat is nog maar het begin! Het duurt dan ook niet lang voor de kids in de kano's het water op gaan.

open kano kids Solokano
solokano Opvallend veel solovaarders laten zich zien. Voor dit weekend dan ook écht als solovaarder. Het merendeel manifesteert zich door het jaar heen vast en zeker met enige regelmaat als boeg- of hek-vaarder in de tandem of vaart zelfs (af en toe) kajak! ;-) Neemt niet weg dat er weer genoeg reden is om solokano.nl weer tot een trefpunt van vaarafspraken te bombarderen (zeker nu, met het wegvallen van het Kano Kollege), maar... met ruimte voor tandemvaarders die op "solotempo" willen meevaren! Binnenkort is meer informatie te vinden op dé website voor solovaarders. We zijn benieuwd, hou de website maar de gaten: www.solokano.nl

beweging in solokano Peddels maken is een kunst
Nieuw dit jaar is het peddelsnijden. Voor een prachtige Bill Mason tent laat Rob de kunst van het peddelsnijden zien. Veel van zijn modellen worden meegenomen om ter plekke op het water uit te proberen. Van lange Northwood, tot korte kinderpeddel. Alle perfect op maat en in verschillende houtsoorten. Voor deze gelegenheid snijdt Rob een in dubbelzijdig verlijmde houtsoorten Freestyle peddel voor Lennart. Voor en achterzijde zijn in soort en kleur verschillend zodat bij instructie de draaimomenten van de peddel voor de cursisten eenvoudig te volgen zijn.

peddels maken - snijden Open kano reuzeslalom
Ook een nieuw element op het Treffen is het door Heiko uitgezette slalomparcours. Hopelijk hét avondelement dat volgend jaar terug komt, al is het maar om de "allround wisseltrofee" te verdedigen. Aan de spontane opkomst van de vele enthousiaste "wedstrijdvaarders" gemeten zit dat wel snor, zo blijkt snel. Het parcours wordt door jong en oud, beginners en gevorderden zowel solo- als tandem gevaren. Vanaf de wal aangemoedigd door vele even zo enthousiaste toeschouwers. Een mooi event toegevoegd aan het Treffen!

slalom open kano Nog meer ingrediënten?
Toertochten, het bijschaven van peddeltechnieken, solo, tandem, freestyle, zelfs ww-basic op vlakwater. Prachtige verhalen over het ontstaan van de Weerribben, het vuurvliegje, maar ook vaarbelevenissen aan het kampvuur worden over en weer uitgewisseld. Afgewisseld met mini-concertjes voor verschillende tenten. Alles wat zoal bij het open kano varen komt kijken (en ik hier nog vergeten ben ;-) passeert dit weekend de revue.

open kano treffen 2014 de kluft weerribben Kortom, een internationale opkomst van jong en oud, aspirant en gevorderd. Allen met interesse en/of passie voor het open kanovaren. Dit maakt het Open Kano Treffen tot wat het is, een bijzonder evenement, spontaan en zonder organisatievorm: "met elkaar, voor elkaar!". Wie krijgt zo een gelijkgestemd weekend voor pakweg een dikke 100 deelnemers tegenwoordig nog voor elkaar! Wij zien in ieder geval nu al weer uit naar volgend jaar. En.... hopelijk net zo zonovergoten als nu.

informatie open kanovaren Paddler.nl Solokano.nl Open Kano Treffen Herbiebird.nl