#blog
peddelplezier in sportieve seizoenen

IJsvogeltjes spotten aan de Regge

De plm. 50 kilometer lange rivier de Regge meandert weer als vanouds door het Overijsselse landschap. Als Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen) start de loop ten zuidwesten van Diepenheim bij landgoed Westerflier als aftakking van de Schipbeek. Stroomt verder als Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen) en mondt bij Ommen uit in de Overijsselse Vecht. Voor de kanovaarder stroomaf het best bevaarbaar vanaf wandel-fietsknooppunt "de Wisselmaat" tussen Enter en Wierden. Het instappunt is voorzien van een prima steiger en ruime parkeerplaats op loopafstand.

Midden Regge IJsvogeltjes spotten aan de Regge

... Lees verder: IJsvogeltjes spotten aan de Regge


Aa of Weerijs - Peddel stroomaf tot hartje Breda

De Aa of Weerijs is een beek en stroomafwaarts een riviertje dat ontspringt in België. Ontstaan uit de samenvloeiing van de Grote en Kleine Aa in Wuustwezel en Brecht. Vanaf de grens met Nederland stroomt het riviertje als Aa of Weerijs verder richting Breda. Net voor het water de singels van Breda bereikt is de loop van de rivier verbreed door enkele oude meanders opnieuw aan te leggen. Voor de recreant een prachtig gebied, maar ook als opvangbekken om de kans op een overstroming in de stad drastisch te verkleinen. In het huidige beekdal van pakweg drie kilometer breed is van de oorspronkelijke lengte van de Aa of Weerijs door bochtafsnijdingen in 1967 nog 22 kilometer over. Meer dan genoeg peddelmeters om als vaarwater eens te verkennen denkt Marcel Latour en deelt via kanoweb zijn mooie voorjaarstocht:

Kanovaren Aa of Weerijs - grenspaal Waar Aa of Weerijs nog onbevaarbaar lijkt. - Start aan grenspaal Watermolenbrug

... Lees verder: Aa of Weerijs - Peddel stroomaf tot hartje Breda


Slinge, spetteren in de winter

Een richting open kano wintertocht - plm. 23 km. - Slinge en Berkel: Groenlo - Borculo - Lochem - Best: lichtbepakt, solo én shuttle! - Zie "praktisch" voor info peddelmogelijkheid.

Een mooi traject stroomafwaarts. Voor liefhebbers alléén in de wintermaanden en bij een flink verhoogde waterafvoer goed te peddelen. Een paar dagen geleden de meest kritieke punten vast vooraf 'gescout' om eventuele verrassingen uit te sluiten. Immers het natuurgebied rondom de Slinge is te mooi om zomaar even met de kano doorheen te sleuren, mocht je eventueel ergens vastlopen. Zéker wat verderop naar de lente toe.

23 kilometer spetterplezier op de beek bij verhoogde waterstand. Heerlijk spetteren op de Achterhoekse beken bij verhoogde waterstand.

... Lees verder: Slinge, spetteren in de winter


Bekentocht, net even anders

Op zoek naar peddelmogelijkheden rond Zutphen vandaag een bijzonder mooi rondje. Een combi van varen, overdragen, wandelen en natuurgenieten in de Achterhoek. Startpunt is aan de Eefdesebeek naast de sluis in Eefde. In verband met flinke begroeïng in de zomer is deze route als rondtocht het best in voor- en najaar te varen. Deze tocht passeert 2x de spoorlijn. Gebruik de (voorheen afgesloten) duikers! Overdragen aan het spoor is niet alleen levensgevaarlijk, ook nog eens verboden. Bij twijfel vaar je vice versa.

Startplaats Eefdese beek naast de sluis Startpunt Eefdese beek naast de sluis

... Lees verder: Bekentocht, net even anders


Een Hanze-afzaktocht

Een vlagerige frisse wind over het water. Natte herfstbladeren op de kanostoep lichten roodbruin op in de ochtendschemering. Een fietser aan de vonder kijkt ietwat verbaasd opzij en vraagt in het voorbijgaan "Zo vroeg al met de kano het water op?" "Ja hoor.. het wordt vast een mooie dag." De kano te water, alle extra spulletjes op de goede plek, nog even de rits van de schoentjes dicht. Check, check.. op richting Zutphen. De geschoren walkanten doen de Berkel weer heel wat breder lijken dan op het laatste toertje.

kanoveren IJssel en Berkel Stromend waterbeleving op Hanzetocht door Gelderland en Overijssel

... Lees verder: Een Hanze-afzaktocht