Home · Blog · Een vóór-de-echte-winter toertocht

Een vóór-de-echte-winter toertocht

Als we de weergoden mogen geloven zal het aanstormende winterfront de fantastische waterpartijen in de uiterwaarden tot grote ijsvlaktes transformeren. Hoog tijd om nog snel even te genieten van een mooi toertje op de IJssel. Startpunt Dieren waar de pont aan de ketting ligt vanwege de verhoogde waterstand. De zon schijnt nog laag over het water. Zo te zien zal het niet lang meer duren voor ze achter flinke wolkenpartijen verdwijnt.

kanovaren ijssel van dieren naar zutphen Vroeg vertrekken voor een mooie dag vol fijne ontmoetingen

Dankzij de toch wel uitzonderlijke tijd waarin we momenteel met elkaar verkeren wordt het een dag vol met leuke ontmoetingen. "Je gaat me toch niet vertellen dat je gaat varen?" Vraagt een passerende wandelaar die mn hele voorbereiding met verbazing aanschouwt. "Toch wel..?" Hij schiet wat mooi plaatjes van vertrek. 's Avonds heb ik ze al in de mail, bedankt Kees!

Op stroom IJssel met houten kano Wat vaart dat lekker zeg. Met houten kano supersnel op stroom op de IJssel

Door de uiterwaarden dicht langs de Gelderse toren in Spankeren. In de winter wanneer de bomen kaal zijn goed te zien vanaf de weg Zutphen-Dieren. Nu zo dichtbij langsvarend en toch ontneemt flinke boskage rondom het zicht. Door de wind ontstaan er over de grote vlaktes wat irritante golfjes. Toch maar de stroom van de IJssel opzoeken dat vaart wat rustiger.

creatief aan de waterkant Kunstenaar Jan Baggen vereeuwigt de mooiste momenten met penseel

Het Bronckhorsterveer is nu ook uit de vaart. Een uitstekend plekje om in alle rust een koffiepauze in te lassen. Over de weg nog nèt een klein randje aan de heg om aan te leggen. In beschutting van zijn auto heeft Jan Baggen zijn ezel gezet en fotografeert met zijn penseel het prachtige uitzicht over de grijze watermassa. "Kan wel zien dat je vroeg bent begonnen, het zonlicht heb je mooi gevangen" Hij glimlacht en zet weer een paar takken op het doek.

Pitstop Berkelkade Berkel Zutphen Even een snelle pitstop en dan weer door via de Berkel door de binnenstad

Onderweg veel ganzen. Zijn ze de weg kwijt? is er winter op komst? Dan wordt het stil en van achter is de markante vleugelslag van een koppel zwanen hoorbaar. Ze draaien een mooi rondje voorlangs en verdwijnen achter de bomen. Een rood stipje, van boven grijs, komt van ver op me af. "Ja.. tot kijk!" is het antwoord van de eenzame kajakker wanneer ik hem int voorbijgaan vriendelijk groet. "Moet vast voor 't eten thuis zijn" denk ik maar.

kano berkelpoort zutphen Berkelpoort Zutphen, appeltje, de laatste koffie en nu naar huis

Eindelijk een keer uitstappen op kadeniveau. Waterhoogte Zutphen Noord is 7,24cm. De kadermuur aan de zijde van de Bult van Ketjen is nu geen echte hindernis. Hoewel.. Je moet niet op het touw blijven staan wanneer je je kano uit het stromende water trekt. Bam! Daar lig ik plat op mn snuffer.. Oeps. Na een korte wandeling en korte "pitstop" verder peddelen over de Berkel. Bij de Berkelpoort zoemen plots twee drone's boven me. Dank Otto van Skyflight Productions voor een paar mooie foto's als afsluiter van deze mooie dag.

kano berkelpoort zutphen Winter in Zutphen Foto: Skyflight Productions